Yrittäjyyttä muun elämän ohessa

02.01.2022

Onko se edes mahdollista? Onko mahdollista että voit olla yrittäjänä sitomatta koko omaisuutta, antamatta kaikkea aikaasi ja jopa perhesuhteitasi yrittäjyydelle? En tiedä. 

Minä en koskaan ollut ajatellut että minusta tulisi minkään sortin yrittäjää. Sanakin jo hirvitti. Pitkään töitä ihmisten kanssa tehneenä olen sanonut monelle pomollekin että ketään en ala yrittäjyyteen huiputtamaan. Ja eikä ole. Silti itse hupasdin sinne. Melkein sattumalta. 

Siksi ajattelinkin kertoa tätä omaa tarinaa, josko se antaisi sinullekin pienen aavistuksen siitä millainen yrittäjä voi olla? Elää omaa unelmaansa ja suunnatta kohti tavoitteita. 

Olen työläisperheestä. Jo lapsesta asti olen imenyt maksan ja sydämen väliin tiedon että luoja ei laiskoja elätä. Se on varmasti ollut hyvä oppi sillä tällä elämän mittaisella taipaleella olenkin kokeillut kaikenlaista työtä. Pelkäämättä ottaa vastaan haasteita. Mutta kaikki olen tehnyt palkollisena ja nauttinut säännöllistä kk-palkkaa. Muistaakseni en edes tuntipalkkaisena ole ollut muuta kuin jonkun hassun tunnin kansalaisopistolla tietotekniikkajuttuja kouluttaessa. 

Viimeisin elämän taival yli 25 vuotta on hujahtanut erilaisissa projektitöissä uskoen agendaani että ketään en yrittäjäksi huijaa.  Olen tehnyt erilaisia yrittäjyystöitä jo muutaman vuoden ajan osuuskunnan kautta. Se jos mikä on varteenotettava tapa työllistyä ja testata yrittäjyyttä. Ja mikäpä ettei vaikka koko ikäänsä osuuskuntailis. Mie lähin Siikajoelle töihin ja olin jo silloin ajatellut että jotain pientä kivaa pitäs löytää. PartyLIte oli pohjoismaista loppunut ja uusi pesti luultavammin tuo ja luo paljon vapaa-aikaa, jota on vähän hankala viettää vieraassa paikassa. Silloin päätin lähteä mukaan Oriflameen, ihan vaan pikkasen kokeillen. Samalla päätin ruveta myös kunnolliseksi yrittäjäksi, vaikka hyvin osa-aikaisesti sitä teinkin. Mutta rehellisesti sanottuna, juuri se oli syy siihen että juuri silloin toiminimen perustin. Sillä kun ajattelin vähän eteenpäin tätä asiaa ja tiesin että hankkeen määräaikaisuus menee äkkiä. Niin on aina mennyt. Ja kuin suomen fiksu lain säädäntö sanoo, että kun olet opiskellut/ollut sivutoimisena yrittäjänä yli vuoden samaan aikaan kuin täysipäiväisessä palkallisessa työssä, olet työttömänäkin oikeutettu soviteltuun päivärahaan. 

Nyt voinkin jo sanoa että illat ja viikonloput ovat hyvin työllistettyjä Oriflamen kautta. Mie tykkään räpeltää tuolla somessa ja se on ollut minulle lähes ainoa yrittäjyysmuoto. On tehnyt mainoksia, ajastanut niitä eri vuorokauden ajoille ja odotellut että mitäs alkaa kuulumaan.  Ja hyväähän se on kuulunut. Minä ehkä täytin meidän alueella ja omassa ystäväpiirissäni jonkun aukon kun sainkin yllättäen asiakkaita vaikka kuinka paljon. Ja mitä ihania asiakkaita! Tämän työn kautta olen tutustunut asiakkaisiini pikku hiljaa paremmin ja paremmin. Käytännössä mie edelleen teen niitä postauksia, lähettelen viestejä, autan nettikaupan kanssa... ja ennenkaikkea olen ihmisten kanssa. En naamatusten mutta läsnä kuitekin.  Ja sitten minulle vielä siitä maksetaan. 

Käytännössä tämä työ sopii hyvin kaikille jotka ovat kiinnostuneita tekemään ihmisten kanssa töitä, on valmis palvelemaan heitä heidän tarpeidensa mukaan. Mutta myös valmis saamaan uusia ystäviä (muut partnerit) , palkintoja, lahjoja ja jopa ulkomaan matkoja. Ilmaiseksi. Lisäbonuksena siitä työstä mitä tekee.  Kun miettii että liittymismaksu on 19 € ja sillä saa itselleni verkkokaupan jossa on valmiina yli 10 000 tuotetta. Verkkokaupalle sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin mainostaa sitä omaa verkkokauppasi osoitetta ja ohjata ihmisiä sinne. Periaatteessa. Minä myös teen ihmisille ostoksia verkkokaupasta jotta he pääsevät mahdollisimman helpolla. Mutta se on yhtä helppoa kuin itselleen tekis.  Voi tehdä myös niin kuin Oriflamessakin on tehty iät ja ajat. Eli tilaat asiakkaan tuotteet itsellesi ja siitä jaat niitä heille. Itse kun olen niin liikkuvainen etten tiä missä olen huomenna niin yritän saada kaikille asiakkaille tunnukset niin, että heidän pakettinsa tulee heille lähipostiin.  Tilauksen ja laskutuksen verkkokaupasta hoitaa Oriflame. Meille konsulteille jää vaiva vastaan ottaa provisio joka 3 viikon päästä tilillemme. Vähintään se on 20 € jokaisesta satasesta mitä olemme myyneet. Se voi kyllä olla myös 30 €. Mutta mikä parasta koko hommassa, sinun ei tarvi tehdä mitään jos et halua. Et kyllä tienaakaan silloin, mutta joskus vaan on aikoja ettei jaksa. Minullakin on. Olen sairastanut nyt monta viikkoa ja en jaksa. En. Mutta onneksi minun asiakkaat ovat omatoimisesti tehneet ostoksia verkkokaupasta. 

Itse koen että tämän helpompaa yrittämistä ei ole. Tietysti ymmärrän, että kun olen päivätöissä, tuo se turvaa itselleni kovastikin. Mutta ajatellaanpa toisinpäin. Jos olisin ansiosidonnaisella ja sen mukaan saisin tienata suojaosan 300 verran ilman päivärahan tippumista ja sitten siihen parikolmesataa päälle.... ja se on helppo tehdä. EI se ilmaiseksi tule, mutta ei ollenkaan ole mikään mahdottomuuskaan. Tiedän konsultteja jotka ajavat Oriflamen maksamilla autoilla tai lomailevat Orifalmen maksamalla mökillä. 

Yllä vähän paatoksellinen kertomus siitä miksi elän unelmaani. Olen aina unelmoinut semmoisesta helposta ja vaivattomasta elämästä. Tämä alkaa olla kohta lähellä sitä.  Mutta jo on aikakin. Olen kohta kuusikymmentä ja lähenen eläkeikää. Tärkeitä vuosia, tiedän.  Mutta ehkä ne tärkeät vuodet saa sisään enemmän sisältöä tällä tarvoin.

En ole, enkä aio tullakaan, yritysneuvojaksi, mutta tästä tavasta ansaita rahaa, ystäviä, palkintoja ja kokemusta voin kertoa sinulle lisää. Kokemuksella. Reilussa vuodessa nousin normi Band Partneriksi aluejohtajaksi eli Directoriksi.  Alueellani on reilu 30 konsulttia ympäri suomen. Jos minä pystyin siihen niin sinäkin. Laita tavoitteet tarpeeksi korkealle niin vuoden päästä voi ajatella olevasi itsenäinen yrittäjä joka pärjää ja saa toimeentulonsa myymällä ihon- ja jalkojenhoitotuotteita, kosmetiikkaa.  Usko minua, se onnistuu. Ja mie autan.